• 06 January 2023
  • 248
  • 0
Turkish Culture
YEREBATAN SARNICI

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’da tarihi yarımadada Bizans döneminden kalan bir yapıdır. Aynı zamanda İstanbul’un bir diğer simgesi olan Ayasofya ile de komşulardır. Bizans İmparatoru I.  Justinianus tarafından yaptırılmıştır ve eski adı Basislika Sarnıcı’dır. Yerebatan Sarnıcı konumu itibariyle ulaşımı gayet kolay olan bir bölgededir. En kolay yol olarak hemen önünden geçen tramvay yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Sarnıç müze statüsünde olduğu için girişte ücret ödemeniz gerekiyor. Bu ücretler; öğrenciler için 5 TL, yetişkinler için 15 TL iken yabancılar için 30 TL’dir. Müze olmasının yanı sıra içerisinde çeşitli sanat etkinlikleri ve konserlere de ev sahipliği yapıyor.

Sarnıc’ın genişliği 70, uzunluğu ise yaklaşık 140 metreyi buluyor. Sarnıç’ın içine inmek için 52 basamaklı merdivenlerden inmek gerekiyor. Yerebatan Sarnıcı aynı zamanda İstanbul’un en büyük sarnıcı unvanına sahiptir. Merdivenlerden indikten sonra sarnıcın içinde 336 tane granit sütun müthiş bir görüntüyle sizleri karşılayacaktır. Sarnıc yaklaşık 100 ton suyu depolama kapasitesine sahip. Sarnıc içerisinde ilerlediğinizde Medusa başlarını görebilirsiniz. Medusa başlarının bu görkemli yapının inşasında kullanımıyla alakalı birçok rivayet de vardır.

 Yerebatan Sarnıcı’nın yapılış amacı o dönemki İstanbul’un su sorununu çözmektir. Tarih boyu kuşatmaların ve tehlikelerin noktasında olan İstanbul’un o dönemlerde de Dünya’nın merkezi olduğunu anlayabiliyoruz. Yerebatan Sarnıcı yapımında yaklaşık 7 bin kölenin çalıştırıldığı ve 38 yılda bitirildiği söylenir. Buradaki su yaklaşık 19 km uzakta bulunan Eğrikap su dağıtım merkezine kadar gidiyormuş.  Günümüzde içinde hala su olmakla birlikte sadece süs şeklinde kullanılıyor. Sarnıç içerisinde ki suda balıkları görebilirsiniz. İnsanların bozuk para atıp dilek diledikleri bir kısımda yine bu görkemli yapının içinde yer almaktadır.

Yerebatan Sarnıcı’nı haftanın her günü saat 10.00 ila 18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Yaklaşık iki yıldır tadilat nedeniyle kapalı olan mekan 2022 Temmuz ayı içerisinde tekrardan ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır.

Fatih Tanrıverdi

 


It might interest you!