• 07 October 2022
  • 564
  • 0
Turkish Culture
TÜRK TARİHİNDEN BİR KESİT: 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

 Atatürk diyor ki;

  “Efendiler, Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Savaşı ve onun son safhası olan 30 Ağustos Savaşı, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasını oluşturur. Millî tarihimiz çok büyük ve çok parlak zaferlerle doludur. Fakat Türk milletinin burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir yön vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Hiç şüphe etmemelidir ki; yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırılmış oldu. Sonsuz hayatı burada taçlandırıldı.”

Tarihin en büyük zaferi!

 30 Ağustos Zafer Bayramı, özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın simgesidir. Ulusumuzun, milli mücadele sürecinde attığı en büyük adımdır. Zaferle sonuçlanan Dumlupınar Savaşı, Türk ulusunun yeniden dirilişidir. 30 Ağustos tarihi; bu toprakların hangi şartlarda, nasıl kazanıldığının bilincinde olunması gereken bir tarihtir. Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı; yalnızca Türkiye değil dünya tarihine de damgasını vurmuş, en büyük zaferlerin başında gelmektedir.

  1.Dünya Savaşı sonrasında itilaf devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması hükümlerince yurdumuzu işgal etmeye başlamıştı. Bu antlaşmayla eli kolu bağlanan Türk halkı, bulunduğu her yerde işgallere karşı direnişler sergilemiş ve düşman güçlerine karşı önemli başarılar elde etmişti. Ancak bu direnişler, kesin bir zafer kazanmayı sağlayamamıştı. Mustafa Kemal Atatürk, kurulacak düzenli ordu ile gerçekleştirilecek mücadeleler sonucunda zafere ulaşılabileceğini biliyor ve çalışmalarını bu yönde gerçekleştiriyordu.

  Tarihler 26 Ağustos 1922’yi gösterdiğinde Başkumandan Mustafa Kemal, Millî Mücadele’nin en kritik savaşı için emri vermişti. Düşman mevzilerine karşı başlayan topçu atışı ve ardından süngülerle yapılan hücum ile düşman mevzileri büyük yıkıma uğramış ve düşman geriye çekilmeye başlamıştı.

  27 Ağustos’ta Afyon kurtarıldıktan sonra çocuk, kadın, yaşlı demeden cepheye canıyla, kanıyla destek veren Türk halkı; askerleri coşkuyla karşılamış, morali yükselen Türk ordusu 30 Ağustos günü Kütahya’ya kadar ilerlemişti. Dört gün süren Büyük Taarruz, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle taçlandırılmıştı. Bu olaydan sonra üç koldan ilerleyen Türk ordusu; Uşak, Eskişehir, Balıkesir, Bilecik, Aydın ve Manisa’yı geri almıştı. İşgalcilere karşı son darbe ise, İzmir’in geri alınması olmuştu.

  Böylesi şanlı bir zafer sonrası ilk kez 1924 yılında Afyon'da “Başkumandan Zaferi” adıyla kutlanan 30 Ağustos, 1926'dan beri “Zafer Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını, bu yolda hayatını kaybetmiş tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz.

  Haydi! Herkes bayraklarını çıkarsın, pencerelerine ve balkonlarına assın. Bu zafer gününü coşkuyla kutlasın.
  30 Ağustos Zafer Bayramı’mız kutlu olsun!

 


It might interest you!