
- 03 March 2023
- 194
- 0
Mantının 101 Çeşidi
Mantou ya da Bizim Onu Tanıdığımız Adıyla Mantı
Orta Asya ‘nın olduğu kadar Türk mutfağının da vazgeçilmez yemeklerinden olan mantı ve çeşitleri aslında paylaşılan kültürel mirasın bir yansımasıdır. Bazen haşlanıp bazen kızartılıp bazen de buharda pişirilip sos ve tereyağı ile servis edilen mantı Türkler için başlı başına bir ana yemektir.
13.yy da Orta Asya Türklerinin Çinlilerden öğrendiği mantı Anadolu’da bölgelere göre farklı sunumlarla soframızda yer almaktadır. Mantı dediğimizde ilk akla gelen Kayseri mantısıdır. Sinop Mantısı, Nevşehir Mantısı, Bodrum Mantısı, Sivas Mantısı, Çerkes Mantısı olarak bilinen hingel, Artvin yöresinin yufkalı mantısı siron, Nevşehir ve Çorum usulü ile yapılan kuru mantı yöresel lezzetlerimizden bazılarıdır.
Her bir çeşidini yapımı oldukça zahmetli olan mantıya “hamur işi yemek” demek mantı için verilen emeğe haksızlık olur. Hamurunun kıvamının ayarlanarak açılması, o küçücük kesilmiş hamura iç harcının yerleştirilmesi ve sonra bohçaları tek tek kapatmak herkesin harcı değildir. Bu yüzdendir ki günümüzde değişen hayat şartlarından dolayı bu lezzetten vazgeçmemek adına pek çok evde hazır mantı çeşitleri tercih edilmektedir. En güzel kültürel değerlerimizden biri olan mantıyı gelecek nesillere aktarmak adına ailece yapacağınız bir etkinliğe çevirerek denemeye var mısınız?
Malzemeler
Hamuru için;
4 su bardağı un,
1 su bardağı ılık su,
1 çay kaşığı tuz,
İç Harcı için;
500 g kıyma,
1 adet soğan,
1 çay kaşığı karabiber, pul biber
Tuz.
Sosu ve üzeri için;
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 yemek kaşığı domates salçası,
Yarım kg yoğurt,
1 diş sarımsak,
Tuz.
Hazırlanışı: Un, su ve tuzu yoğurup çok sert bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp dinlenmesi için yarım saat kadar bekletin. Soğanları rendeleyip suyunu iyice sıkın. Baharatlar ve tuzla beraber kıymayı iyice yoğurun. Hamuru dinlendirdikten sonra bezelere ayırın. Her bezeyi oklava ile açın. Hamurun çok ince olmasına gerek yok. Açtığınız hamurunuzu istediğiniz büyüklükte kare şeklinde kesin. Her kareye de kıymalı harcı yerleştirip uçlarını birbirine yapıştırarak kapatın. Kaynayan suya tuz ilave edin ve mantıları içine atıp pişirin. Mantılar suyun üstüne çıktığında biraz soğuk su ekleyip süzerek çıkarın. Yoğurdun İçine bir diş sarımsağı ezerek katın. Tereyağını da tavada eritin. Üzerine salça ekleyip kavurun. Az miktar su ile açın ve kaynatın. Mantıyı süzüp üzerine önce yoğurdu ardından salçalı sosu döküp dilediğiniz baharatlarla süsleyerek servis edin.
Afiyet olsun…