• 10 February 2023
  • 231
  • 0
Education
AFETLER,TRAVMA VE ÇOCUKLAR

Büyük bir deprem felaketi ardından derin bir üzüntü yaşıyoruz. Yaşanan bu felaketin etkilerinin çocuklarımızda ve biz yetişkinlerde görülmesi kaçınılmaz olabilir. Peki, bizler çocuklarımıza nasıl destek olabiliriz;

  • Sıra dışı zamanlarda öncelikle sizlerin kendi duygu durumunuzu fark etmeniz, düzenlemek için kendinize zamanı kendinize tanımanız çok kıymetlidir.  Deneyimlediğiniz zor duygularınız varsa bunları diğer yetişkinlerle paylaşıp dışa vurmak duygunuzu düzenlemenize yardımcı olabilir. Ebeveyn olarak sizlerin sakinliği çocuklarınıza sunabileceğiniz en etkili yardım olacaktır.
     
  • Çocuğunuz korku ve endişe içinde ise bu dönemde daha fazla fiziksel ve duygusal yakınlık kurulmalıdır. Çocukla teması arttırmak, oyun ve etkinliklerine daha yoğun eşlik etmek zorlu yaşam olaylarının olduğu dönemlerde oldukça önem taşır.
     
  • Çocuğun duygularını ifade edebilmesi için onunla sohbet edebilir,  oyun oynayabilir ve resim yapabilirsiniz.

  • Görsel ve işitsel haberler, depremi bilmeyen ve maruz kalmayan bir çocuğu strese sokabilir. Çocukların yanlarında yaşlarına uygun olmayan detaylar verilmemesine ve televizyon haberlerinin izlenmemesine özen gösterilmelidir.
     
  • Çocuğunuzun bu dönemde güvende hissetmeye ihtiyacı artacaktır. Güven duygusunu desteklemek için çocuğun sorularına uygun açıklamalar yapmak gerekir. Doğal afetleri çocuklarla konuşurken, yaşanan olayı somutlaştırarak anlatmak ve duygularını isimlendirmek olayları anlamasına yardımcı olur. “Ülkemizin bazı şehirlerinde depremler oldu. Bu bir doğa olayı, daha önce duymuş muydun? Sanırım sen de bu haberleri biz konuşurken duydun, endişelenmiş, korkmuş olabilirsin. Biz Dünya gezegeninde yaşıyoruz. Bu gezegende bir sürü değişimler ve doğa olaylarının olması normaldir. Bildiğin başka doğa olayları var mı? Birkaç örnek vereyim; gece gündüz, gündüz gece oluyor. Mevsimler değişiyor. Tırtıllar kelebeğe dönüşüyor. Bebekler doğuyor ve bir süre sonra yetişkin oluyor. Yağmurlar ve karlar yağıyor. Rüzgâr esiyor. Bunların hepsi bir doğa olayı. Bazı doğa olayları bizi şaşırtabiliyor hatta korkutabiliyor. Güvende olmak için önlemler alıyoruz.” gibi açıklamalara gerekirse yer verilebilir. Tüm bu açıklamaları yaparken çocuğu bilgiye boğmamak, henüz hazır olmadığı içeriklerle yormamak gerekir.
     
  • Bu süreçte çocuğunuzun temel güvenlik ihtiyacını zedelememek için ebeveynleri olarak ev iklimini güvenli tutmak ve ev rutinlerini sürdürmek önemlidir. Duygu durumunuzu kontrol edemediğiniz durumlarda çocuğunuzu kendinizden uzaklaştırmadan yaşadığınız duyguyu ve nedenini anlatabilirsiniz.  Bu süreçte çocuklarımızın aile rutinlerine sadık kalmasını sağlamak da iyileştiricidir.

Bu felaketi birbirimize destek olarak aşabileceğimiz şu günlerde her zaman ve her konuda bizlere ulaşabileceğinizi hatırlatırız.

İlkokullar PDR Koordinatörlüğü

 

 


It might interest you!